16.09.2016.

Ванс Пакард - СКРИВЕНИ УБЕЂИВАЧИ - ПСИХОЛОГИЈА РЕКЛАМЕ, 1994.


Психолошко завођење деце (поглавље 15)

Појава телевизије као једног од средстава за завођење била је највећа новина, откако се ова књига појавила. Телевизија је постала замена за бејбиситере деци предшколског узраста и готово нераздвојни другар старије деце, нарочито уколико су њихове мајке запослене, што је управо данас јако честа појава. Милиони и милиони деце у Америци имају своје сопствене 1В пријемнике у соби и већина њих чак и у поноћ још увек гледа телевизију. Процењује се да деца у Америци сада виде 20000 реклама годишње- тако да телевизија практично постаје још једна врста образовног система.
Деца су омиљено поље интересовања за ауторе реклама, јер у овом тренутку у Америци 100 милијарди долара потроше управо деца.
Утврђено је да, бар што се предшколске деце тиче, она уопште не разликују рекламе од регуларног програма. Ово се нарочито односи на децу Црнаца и управо су она најоданији ТВ гледаоци.
Један аутор реклама наводи у часопису Адвертисинг ејџ своје запажање: Уколико заиста желите добру продају, искористите дете као свог помоћника у продаји.
Отто вришти и кука, све док не надвлада отпор својих родитеља према куповини. На другорн крају земље постоји на десетине фирми пецијализованих за саветовање у веза са мотивацијом која се посебно бави испитивањем дечјих реакија на рекламе, програме и производе. Циљ им је да децу учине у суштини заинтересовани јим корисницима и рекламерима производа спонзора.
Једна уредница часописа Хјуман Бихејвиор (Хуман Бехавиор) направила је студију о лабораторијским кабинетима у којима се тестирају деца. Једна од тих лабораторија била је у предграђу Западне обале. Дечје реакције су тестиране уз помоћ апарата за ширење зеница, сензора за реакцију прстију на руци, итд. Психолог је постављао питања сваком понаособ о реакцијама непосредно после гледања рекламе.
Од деце је тражено да направе скицу за сваки део рекламе посебно.
Те скице би онда анализирали стручњаци. Аналитичари су користили драматуршке технике Станиславског. Деца су окупљана у групе да одглуме на који би начин они продавали производе одраслима. Испробавано је Је како ће њихови вршњаци реаговати на производ.
Ова усавршавања продајних обраћања, уз максимално коришћење дечјег тржишта, неоспорно се осетила и у породицама.
Студија (на Мичигенском универзитету) којој је подвргнуто неколико стотина деце предшколског узраста, показала је да је 8096 деце потврдило да су они утицали на родитеље да им се купе производи који су били рекламирани на телевизији.
У књизи под називом Тржиште младих двојица рекламних директора објавили су студију о мајкама. Колико тога мајка купи више него што планира у супермаркету, само због тога што је дете натера да купи одредене производе или популарне марке производа. Подаци ће показати да америчке мајке под утицајем деце потроше годишње 4 милијарде долара више, уз новац потрошен на куповину прехрамбених намирница.
Ти подаци датирају од пре неколико година.

Нема коментара:

Постави коментар